Бережи здоров’я змолоду, а водні ресурси - повсякчас

Кожен із нас ще з малих літ знає, наскільки важлива вода для нашої життєдіяльності та існування всього живого. Незважаючи на те, що Земля на 70% складається з води, третина людства й досі страждає від її нестачі та неналежного очищення.

Навіть сьогодні залишається високим рівень захворювань і смертності, що спричинено невідповідною санітарією та неякісним водопостачанням. Із зростанням кількості населення й нераціональним використанням водних ресурсів ситуація буде погіршуватись.

Для досягнення сталого доступу до водних ресурсів та відповідної гігієни і була створена Глобальна ціль ООН №6 «Чиста вода та належні санітарні умови», яка покликана: забезпечити людство доступною чистою питною водою та необхідними санітарно-гігієнічними засобами; ліквідувати промислове забруднення води та збільшити масштаб рециркуляції; забезпечити охорону водних екосистем та сприяти підтримці країн, які розвиваються, у сфері водопостачання і санітарії.

Якщо ти турбуєшся про майбутнє нашої планети й людства в цілому і хочеш вести більш усвідомлений спосіб життя, приєднуйся до тисячі українців, які користуються «Календарем сталих звичок» від Carlsberg Ukraine. Проєкт створено на основі Глобальних цілей ООН, де кожен місяць відповідає одній або двом цілям. У «Календарі сталих звичок» зібрано поради й корисну інформацію, що допоможе кожному створити екологічне й гармонійне життя – як в особистому аспекті, так і суспільному.

Останній місяць осені присвячено темі належного водопостачання та санітарно-гігієнічних норм і відповідає Цілі сталого розвитку №6. У листопаді ти дізнаєшся: як правильно мити овочі, чистити зуби та приймати душ; чому важливо вибирати смарт-сантехніку та перевіряти стан кранів і труб; коли святкують у світі День туалету та ще багато корисного й цікавого.

Користуватись «Календарем сталих звичок» досить просто. Переходь за посиланням https://calendarsdg.com.ua/, вибирай одну з потрібних платформ Google, IOS, Outlook та синхронізуй його з календарем у своєму гаджеті. Вітаємо, тепер ти також знатимеш, як просто завдяки корисним звичкам змінювати на краще світ та своє життя.

Ось як прокоментувала ситуацію Людмила Циганок, президентка Професійної асоціації екологів України, CEO Ecobusiness Group:

«Зміни клімату – невідворотний процес, який неминуче пов’язаний з водним ресурсом. В Україні води немало, але вона вкрай нерівномірно розміщена. Якщо взяти Європу, то Україна вважається однією з найменш забезпечених країн за запасами місцевих водних ресурсів – 1 тис. куб. м на 1 жителя. Для порівняння: у Швеції та Німеччині – 2,5 тис., Франції – 3,5 тис., Великій Британії – 5 тис. куб. м. Останнім часом багато рік та озер почали зникати, а в населених пунктах люди знають не із ЗМІ, що таке нестача води.

Вода поповнила низку ресурсів, поряд із нафтою та золотом, що торгуються на Wall Street — все це через стан довкілля. Україна справді на межі водної кризи.

Прості правила щодо використання води:

1. Економія води в побуті (душ замість ванни, миття посуду з економним використанням, справна сантехніка).
  2. Використання туалетного бачка не як смітника.
  3. Використання безпечних мийних засобів.
  4. Відмова від усього зайвого (бо виробництво більшості товарів потребує значної кількості води).
  5. Повторне використання води на присадибних ділянках.
  6. Використання дощової води для поливання дачних ділянок.
  7. Створення запиту на чисту воду (влада реагує на запит).
  8. Недопущення розорювання прибережних смуг в ОТГ.

Все це та багато іншого цілком посильно зробити сучасній людині, яка дбає про майбутнє. Доки держава розв’язуватиме стратегічні проблеми, кожен з нас може вплинути на чистоту води в річках, а це означає – в своїй склянці, треба лише захотіти».