Корпоративне волонтерство

Волонтерські програми підвищують продуктивність, залучають працівників та утримують таланти. Harvard Business Review в опублікованому дослідженні стверджує: чим більше людей беруть участь у волонтерстві, то краще вони виконують робочі завдання. Юлія Стельмах, директорка з корпоративних комунікацій PJSC Carlsberg Ukraine, ділиться досвідом та прикладами ініціатив у компанії.

Залученість

Корпоративні волонтерські програми сприяють залученню співробітників, оскільки вони показують працівникам, що їхня компанія підтримує їх у вираженні їхніх особистих цінностей та інтересів, і сприяє усвідомленню того, що вони є частиною більшої справи – у цьому випадку благодійної місії.

У березні 2023 року ми запропонували колегам долучитися до корпоративного волонтерства у межах ініціативи благодійного фонду «Життєлюб» – «День відкритих людей. Обід без обід». «Життєлюб» ​з 2017 року підтримує самотніх бабусь і дідусів у всій Україні. Жовтенькі будиночки фонду – місце, де небайдужі волонтери зустрічаються з Ба і Ді, розмовляють і пригощають обідами. З 27 березня понад 20 наших колег брали участь у волонтерському заході «День відкритих людей» – на п’яти локаціях Києві колеги з різних департаментів об’єдналися заради спільної мети й допомоги тим, хто цього потребує.

Завдяки цьому росте задоволеність працівників і укріплюється моральний дух. Це підтверджують і дослідження. Наприклад, опитування CIPD показало, що з 1000 корпоративних волонтерів 79% сказали, що це покращило їхнє відчуття мети на роботі, а 68% сказали, що вони були більш мотивованими на роботі.

Пошук талантів

Корпоративна соціальна відповідальність відіграє важливу роль у процесі пошуку нових талантів та рекрутингу. При пошуку роботи все більше людей звертає увагу на соціальну місію роботодавця. Зокрема, це стосується залучення нових талантів серед міленіалів.

Із покоління міленіалів майже 50% респондентів звертають увагу на корпоративну соціальну відповідальність (КСВ) під час найму, а 61% з них заявили, що вони при виборі між двома пропозиціями зі схожими характеристиками, такими як місце розташування, оплата та обов’язки, оберуть компанію з сильною КСВ-стратегією. Про це свідчить щорічне опитування Deloitte Volunteer IMPACT.

Міленіали й самі проактивно виступають за організацію корпоративних заходів із соціальною складовою. А тому, коли бачать відгук компанії, підвищується їхня лояльність. Прикладом може слугувати наша нещодавня ініціатива – участь у спортивному заході «День 431: Київський півмарафон незламності» від Run Ukraine. Колеги разом із топменеджментом узяли участь в забігу, мета якого – зібрати кошти для Медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри».. Під час забігу вдалося зібрати понад 400 тисяч гривень на покупку вузлових турнікетів. Частиною цієї історії стала й наша команда.

Здоров'я та добробут працівників

Волонтерство серед співробітників впливає на покращення їхнього ментального стану. Дослідження кажуть про те, що 89% опитаних співробітників різного віку з різних компаній повідомили про підвищену задоволеність роботою та покращення фізичного та емоційного здоров’я, що також позитивно вплинуло на роботу та результати бізнесу.

Про покращення емоційного стану свідчить і оперативна реакція колег на волонтерство – одразу збільшується кількість комунікацій і люди проактивно починають про це говорити і писати у соцмережах, ділячись власним позитивним досвідом.

Так, у квітні ми провели корпоративний День донора з ДонорUA під гаслом «Твоя кров може рятувати» і бачили цю позитивну реакцію.

Нові навички та здібності

Створюючи можливості для співробітників долучатися до волонтерської праці, компанії можуть розвивати навички та здібності їхніх працівників. Це пояснюється тим, що в процесі вирішення соціальних питань працівники отримують новий досвід і гнучкі навички, які вони також можуть використовувати на робочому місці. Загалом, це робить їх більш ефективними як індивідуальних учасників, так і в команді. Зокрема, це покращує комунікативні навички, зміцнює лідерські здібності та вміння працювати в команді.

Крім «гнучких» скілів, часом додаються і зовсім неочікувані та нові досвіди. Так, наприклад, команда нашої Львівської пивоварні взяла участь у всесвітній ініціативі «Озеленення планети» від ГО«Добро.Дій». Всього у у Львівській області  у цей день було висаджено 101 000 дерев, в ініціативі взяли участь понад 1500 людей волонтерів. Лісники навчили колег висаджувати дерева. Наші колеги висадили 2500 сосен і дубів у Кам’янка-Бузькому районі, неподалік Львова.

Кожна волонтерська ініціатива – це спосіб залучити колег до спільної справи, об’єднатися спільною метою, яка виходить за межі посадових обов’язків. Корпоративне волонтерство – ефективний спосіб покращити кросфункціональну взаємодію. Що цікаво: лояльність працівників зростає не лише серед тих, хто безпосередньо бере участь у  програмах із корпоративного волонтерства, але й серед тих, хто був проінформований про таку ініціативу роботодавця. Поясненням цього факту є три ключові фактори: відчуття гордості, зв’язок із компанією та відповідність цінностей співробітників і компанії. Корпоративне волонтерство впливає на благополуччя та цілеспрямованість людей, фізичне та ментальне здоров’я.